Bedste a-kasser i Danmark

Der findes et stort og bredt udvalg af a-kasser i Danmark. Fælles for dem alle er, at de hjælper og rådgiver dig i situationer, der har med arbejdsløshed at gøre.

A-kasse står for arbejdsløshedskasse. Som medlem af en a-kasse er du økonomisk forsikret, hvis du en dag står uden arbejde. Har du været medlem i mindst et år, har du ret til dagpenge fra din første ledighedsdag.

Udover dagpenge kan a-kasserne også hjælpe og vejlede dig tilbage i arbejde. I en a-kasse findes rådgivere, som er eksperter inden for jobsøgning, brancher og karriererådgivning.

  • A-kasserne yder økonomisk sikring ved ledighed
  • A-kasserne hjælper dig tilbage i arbejde
  • A-kasserne tilbyder personlige samtaler, workshops og kurser

Sådan vælger du a-kasse

Er du i tvivl om, hvilken a-kasse du skal vælge?

Det kan være en jungle at finde rundt i de mange a-kasser i Danmark. Inden du melder dig ind, er det en god idé at overveje, hvad du har brug for, hvis du en dag bliver arbejdsledig.

Nogle er mest interesseret i retten til dagpenge. Hvis det er din eneste motivation for at melde dig ind i en a-kasse, kan det være en god idé blot at gå efter den billigste. Ønsker du derimod kompetent rådgivning i overensstemmelse med lige netop din branche og placering på arbejdsmarkedet, kræver det en lidt grundigere research at vælge rigtigt.

Dagpengesatsen er den samme. Det er udbuddet af brancherelevante kurser, workshops og rådgivning, der varierer fra a-kasse til a-kasse.

De fagspecifikke a-kasser

En fagspecifik a-kasse er for medlemmer i et specifikt fag, branche eller ansættelsesforhold. Nogle a-kasser er eksempelvis for ledere (Lederne), mens andre er for selvstændige (FTFa, DANA) og akademikere samt højtuddannede (MA a-kasse, CA a-kasse, Akademikernes Ambitiøse A-kasse).

Tilhører du en bestemt branche, kan det være en rigtig god idé at undersøge, om der findes en a-kasse, der specialiserer sig inden for netop det. På den måde er du sikret den bedste rådgivning og hjælp tilbage på arbejdsmarkedet, hvis du mister dit job.

A-kasser for alle

A-kasser uden nogen fagspecialisering er for alle uanset branche, fag og placering på arbejdsmarkedet. Disse er ofte en smule billigere end de fagspecifikke, så der er lidt penge at spare. Det kan eksempelvis være Min A-kasse, Det Faglige Hus og Ase a-kasse.

a-kasse

Det koster en a-kasse

Det månedlige kontingent hos en a-kasser varierer. Det varierer fra mellem 400 kr. for den billigste og 600 kr. for den dyreste (2019). Der er altså nogle penge at spare ved at tjekke priserne, inden du melder dig ind.

Priserne siger dog ikke noget om serviceniveau, kundetilfredshed, udbud af kurser og workshops med mere. Dette er også nogle faktorer, der er værd at have in mente, inden du melder dig ind. Så det er en god idé at undersøge markedet grundigt, inden du træffer dit valg.

Opsummering

  • Du kan stort set frit vælge a-kasse i Danmark
  • Nogle a-kasser er fagspecifikke, mens andre er for alle
  • Dagpengesatsen er den samme uanset a-kasse
  • Det er udbuddet af fagspecifik rådgivning, der varierer